Україна вже ніколи не зможе дозволити собі мирний порядок денний і антимілітаристську риторику — принаймні, до розвалу РФ
--
Міністр оборони РФ Шойгу повідомив, що навчання в Південному та Західному військових округах завершені, «цілі досягнуті повністю», і з завтрашнього дня російські війська почнуть повертати в пункти постійної дислокації.
Український віцепрем'єр Рєзніков в Миколаєві на це радісно відреагував: «Я дуже позитивно налаштована людина: війни не буде, її не має бути. У нас зараз час не для війни, у нас зараз, вибачте, городи за графіком. Городи, необхідно займатися мирним життям для кожного, хто живе в Україні. ...Я із задоволенням послухав вчора виступ президента Путіна і зрозумів, що для них важливіше внутрішня повістка. Вчора не прозвучало нічого загрозливого для нас з вами. Це головне, що треба було почути. Тому ще раз повторюю — війни не буде. Це головне. Ідіть копайте городи, святкуйте Великдень, займайтеся мирним життям».
--
Ми, звісно, всі в курсі, що теперішня влада некомпетентна вкрай. А вимагалось же від віцепрем'єра небагато: просто промовчати і відіслати до президента з питанням про війну.

Росії для передислокації військ знадобились лічені дні. Путін оцінив реакцію передусім всередині України на ескалацію конфлікту — що навіть Зеленський почав робити більш мілітаристські заяви. Оцінив і реакцію НАТО та США, реакцію ЄС. І вирішив поточний момент невдалим для просування глибше на нашу територію. Війська буде відведено.

Але ж ніхто і ніщо не завадить Путіну за ті ж кілька днів повернути всю російську армію на наші кордони. При тому якщо ми розслабимось і справді перейдемо до «риторики городів», нам мобілізуватись значно довше. І це вимагатиме одночасно стільки ресурсів, скільки ми не зможемо собі дозволити. Тільки якщо нарощувати обороноздатність поступово, ні на день не припиняючи цей процес, із залученням всієї можливої допомоги союзників.

Це стосується і офіційної позиції президента Зеленського: його звернення так само мають лишатись жорсткими. І має додатись мобілізаційний складник, що об'єднуватиме і мотивуватиме всіх українців до захисту своєї держави. Принаймні, до повернення окупованого Донбасу й Криму.

Але, як я вже неодноразово казав, реально ці території ми подужаємо повернути хіба в процесі системної кризи в Росії і її розпаду. До цього моменту мирна риторика для нас неактуальна.