ПДЧ НАТО для України – це прохання до США «вписатись» за нас перед Росією, і без реальних дій влади ми нічого не отримаємо

--

Зеленський в розмові з генсеком НАТО Єнсом Столтенберґом остаточно сформулював свою позицію щодо військових альянсів України и питання російсько-української війни: «Ми віддані реформуванню нашої армії та оборонного сектору, але одними реформами Росію не зупинити. НАТО – це єдиний шлях до закінчення війни на Донбасі».

--

Але Зеленський має розуміти, в тому числі з масової жорсткої реакції офіційної Росії, що такий рівень взаємин вже несе реальні ризики для США як фундаментальної сили в Альянсі. Європейські експерти за газпромівські гроші вже почали розганяти тезу, що «США не впишеться за Україну, якщо війна перейде в гостру фазу» (вони це формулюють як «якщо Україна розпочне справжню війну/ наступ на Донбасі»). Причина: зокрема і потреба у вкладенні значних ресурсів, і ризики прямого протистояння з Росією, в тому числі на територіях її сателітів.

Отже, США повинні мати достатньо вагомих аргументів, щоб надати Україні ПДЧ НАТО – читай, бути готовими «вписатись» за Україну. І найперші з таких аргументів – ми маємо всіма силами демонструвати, наскільки ми ідеальний надійний партнер. Демонструвати конкретні кроки і проявляти власну ініціативу на всіх проблемних напрямках.

Гарних і сповнених ентузіазму заяв Зеленського абсолютно недостатньо, щоб союзники схвалили значні витрати на нас і на початок військового протистояння з Росією. Мають бути дії, при тому з конкретними результатами.