Віцепрем'єрміністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков сьогодні в ефірі телеканалу «Дом» обґрунтовував витрату мільярдів доларів на демонстраційно-агітаційний «пояс успішності» довкола окупованого Донбасу: «Главная идея — то построить „пояс успешности“ в Донецкой и Луганской области, в свободной части Украины за счёт инвестиционного подхода». За словами Рєзнікова, уряд уже затвердив концепцію економічного розвитку Донецької та Луганської областей, на її підставі зараз формується стратегія, «і фіналом буде пакет законопроєктів у парламенті».
--
Якщо це дійсно офіційна позиція влади, то виникає кілька серйозних питань.

По-перше, прийняти концепцію «повернімо наших громадян, спокусивши більшими доходами» — це автоматично визнати, що це — громадянська війна, а не російська окупація. Бо окупантів спокушати доходами при поверненні територій — абсурдно. А от «таких же громадян» — цілком нормально. От вони були чимось невдоволені, вирішили відділитись, але побачили, що в Україні матимуть більше грошей — і поміняли рішення. Це буквальна логіка пропозицій Рєзнікова.

По-друге, чого саме «пояс» довкола окупованих областей, а не вся Україна? Чи лояльні громадяни не заслужили на бюджетне сприяння інвестиціям?

По-третє, якщо міряти громадянську лояльність суто матеріальними речами, то тоді вже ліпше одразу орієнтуватись на Фінляндію чи Швецію, там рівень життя однозначно набагато вищий від України, скільки би інвесторів не залучали. Для чого «бажаючим багатшого життя» саме Україна тоді?

По-четверте, з такими дивними прожектами Рєзніков не враховує менталітет «русского міра», котрий вже успішно захопив Донбас. Прекрасний приклад — так само окуповані Росією Курили. Один референдум — і вони повертаються до Японії. Їхній рівень життя в будь-якому випадку моментально виросте в 2-3 рази мінімум, це гарантовано. Однак представники «русского міра» принципово роблять інший вибір: бути в гівні на окупованих Росією островах, а не повернутись до забезпеченої і цивілізованої Японії.
--
А стадію в рази і на порядок більших державних субвенцій і інвестицій в Донбас, ніж в інші регіони ми вже проходили. Всі в курсі, чим це завершилось.

Так що проблема лояльності цих громадян — однозначно не в рівні життя і забезпеченості.