МВФ висловило Зеленському занепокоєння через можливе зниження тарифів. А надурити одночасно і народ, і МВФ буде складно навіть чемпіону світу з політичного шпагату.
--
Міністр фінансів (ім'я запам'ятовувати не обов'язково — все одно всі вони там ноунейми-"врємєнщікі") в інтерв'ю "НВ" висловив занепокоєння тим, що Міжнародний валютний фонд занепокоєний наміром українського уряду найближчим часом прийняти рішення про повернення до регулювання цін на газ для побутових споживачів.

Він підкреслив, що рішення про зниження цін ще не прийняте. Це може бути зроблено найближчим часом. "Зараз питання полягає в тому, щоб переконати наших партнерів в тому, що це може бути частиною механізму або тимчасовим рішенням. Цим займається активно в.о. міністра енергетики. Вчора в нього, до речі, був дзвінок з МВФ. Я думаю, що сьогодні також будуть проведені відповідні консультації. Тобто це перманентний процес. Він відбувається постійно. Категорично сказати, що ми вже зробили щось дуже погане, поки що немає [підстав]".
--
В МВФ завжди, щойно Україна налагодила хоч якісь взаємини з Фондом, були занепокоєні будь-якими спробами соцзахисту українців. Це норма. І з цим "занепокоєнням" справлялись і Кучма, і Ющенко, і навіть Янукович. Але для нинішньої владної команди це занепокоєння стало, схоже, серйозною проблемою.

Зі слів міністра команди Шмигаля складно зрозуміти, чи він мав на увазі під "чимось дуже поганим" зниження тарифів для українців, чи скасування зниження тарифів... Здається, він сам цього не розуміє.

Але однозначно можна сказати, що отут Зеленському не вдасться звично сісти на "шпагат" між протилежними позиціями: дурити одночасно українців і МВФ не вийде.