40 гривень за кожного опитаного + 1200 загалом за роботу. Це оплата «волонтерам Зеленського за опитування». А по факту — агітація за партію влади в день виборів і підкуп виборців (десятки тисяч «волонтерів» — це теж виборці, як не сумно). Плюс порушення принципу рівності: жодній з решти десятків партій не дозволили організувати агітацію під виглядом «опитування», «суботника в неділю», «народної самодіяльності» чи ще чогось «аполітичного і соціально важливого».

Тільки партія влади має ексклюзивний доступ до незаконних додаткових ресурсів. І відсилає всіх в суд (це озвучували в прямому ефірі обуреним політикам, експертам і громадським діячам Арахамія, Стефанчук, та кілька інших представників партії влади).

З позицій за добу до голосування вибори вже виглядають недемократичними, а їхні результати — сумнівно легітимними. Можливо, саме цього домагалась Зекоманда? Сподобається їм результат — «всі в суд — агітація була законна!». Не сподобається — «ми самі подамо до суду і скасуємо результати».

Навіть Янукович не пер таким буром на право і законність, а волів зобразити хоч якесь дотримання законності.

Суди явно куплені і нічим виборцям не допоможуть. Лишається хіба дійсно масово ігнорувати «опитування» і не допускати до участі в ньому інших, менш обізнаних і свідомих громадян. Виховні заходи щодо «волонтерів» теж будуть корисні, але принциповіше питання — в який спосіб «виховувати» номінальну владу, котра вже поводиться як наймахровіший з диктаторів?