Не одразу й пригадаєш, хто зараз яку держструктуру очолює – мало не щодня підписуються стоси наказів про призначення. Кадрові конкурси проходять у бліц-режимі, і до кабінету прем'єр-міністра вишикувалася черга кандидатів на співбесіду.

Але цікава історія розгортається із конкурсом на посаду голови Державного космічного агентства України. Фаворита відбору – одеського підприємця Володимира Усова — СБУ можуть забрати на допит іще по дорозі на співбесіду з прем'єром.

Усов, виявляється, організував нечувану за зухвалістю та цинізмом схему: продавав миколаївським та одеським школярам електронні підручники, які роками лежать у безкоштовному доступі на сайті Міністерства освіти і науки, і заробляв мільйони гривень!

Оборудки Усова вже розслідують правоохоронці.

Минулого тижня Служба безпеки України повідомила про викриття посадовців Миколаївської облради, департаменту освіти та науки облдержадміністрації й одного з місцевих комунальних підприємств на привласненні бюджетних коштів, призначених для шкіл регіону. Вони внесли до видатків бюджету кошти на закупівлю е-підручників і провели два тендери на придбання кодів доступу до електронних ресурсів. У результаті комерційна структура, які спеціалізується на наданні програмних послуг, отримала з бюджету 15 млн. грн. https://ssu.gov.ua/ua/news/2/category/21/view/6778#.fNzlu2SO.dpbs

У системі «Прозорро» є згадані два тендери.

Перша закупівля послуг доступу до використання підручників, навчально-методичних посібників в електронному вигляді учням загальноосвітніх навчальних закладів Миколаївської області завершилася 22 березня 2018 року https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-01-19-001307-a.

Другий тендер на закупівлю послуг із доступу до платформи сервісів електронної школи, в тому числі до підручників в електронному вигляді, учням закладів загальної середньої освіти Миколаївської області фінішував 5 червня 2019 року https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-04-19-002348-c.

В обох торгах перемогло ПП «Електронік Солюшенс». В обох випадках переможець торгів укладав із замовником додактову угоду про «покращення якості предмета закупівлі». І в обох випадках переможець підкладав до договорів фальшиві документи.

Річ у тому, що тендерна документація на закупівлю послуг з доступу до системи електронних інтерактивних підручників передбачає наявність у постачальника грифу «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» або міністерського свідоцтва «Використання в закладах освіти України дозволяється», а також наявності ліцензійних договорів із видавництвами на використання підручників.

Так-от, у ПП «Електронік Солюшенс» немає ні грифа, ні дійсних на момент проведення тендерів ліцензійних договорів із видавництвами на використання.

Немає згаданих документів і в ПП «Гутенбергз», яке належить Володимиру Усова. Цю компанію переможець торгів залучав у якості постачальника безкоштовних PDF-версій підручників на платформі електронних інтерактивних підручників Pidruchnyk.ua.

Замість грифів і свідоцтв ПП «Електронік Солюшенс» пред'являв такий собі документ без назви із написом «Схвалено для використання в загальноосвітніх закладах», отриманий у держустанові «Інститут модернізації змісту освіти» — і тендерний комітет не вбачав жодних підстав для відхилення пропозиції.

Зацініть красу гри: будь-яка компанія знайомиться з тендерною документацією, бачить вимогу про грифи чи свідоцтва і відмовляється від участі у торгах, якщо не володіє згаданими документами. А ПП «Електронік Солюшенс» із папером, у якому взагалі немає потреби, заходить на тендер і перемагає. Таке могло статися лише за домовленості із самим замовником закупівлі.

А далі – ще цікавіше. Із технічних вимог до предмету закупівлі договору, підписаному із переможцем торгів, пункт про обов'язковість грифу «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» або Свідоцтва від МОН «Використання в закладах освіти України дозволяється» узагалі зник.

Отак небажаних учасників торгів відсіяли, а «потрібну» фірму впустили і віддали їй цілий куш.

Як виявляється, у ПП «Електронік Солюшенс» чималий перелік перемог в аналогічних тендерах з використанням фіктивних документів. І не лише у Миколаївській області. Активна апробація схеми «як заробити на безкоштовних підручниках для школярів» проводилася на батьківщині компанії – в Одесі. І нічого дивуватися: в оточенні мера Труханова крадуть. І навіть на дітях.

Пригадуєте бадьорі рапорти одеських освітян про проєкт «Електронна школа»? Про електронні підручники, якими вже користуються 55 тисяч школярів? Проєкт реалізується на платформі Pidruchnyk.ua за бюджетні кошти. І так, за доступ до безкоштовного освітнього контенту з бюджету приватним компаніям виплачуються мільйони гривень. Кому? Тому ж ПП «Електронік Солюшенс» та його «суперникам» на торгах ТОВ «Вівере бене 2» та ТОВ «Лакі Сейлз».

Ось одна з перших закупок департаменту економічного розвитку Одеської міської ради послуг з доступу до системи електронних інтерактивних підручників на 8,1 млн — https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-05-19-000577-a

Ось аналогічний тендер на 14 млн — https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-06-18-000874-c

І ось найсвіжіший, на 7 млн грн — https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-09-30-000427-a

Щоразу компанії-учасники не мають конкурентів, щоразу підкладають у тендерну документацію аркуш «Схвалено» замість міністерських грифів чи свідоцтв, щоразу пред'являють перелік ліцензій від видавництв, термін дії яких сплив півтора-два роки тому (!). І тендерний комітет беззастережно благословляє закупівлі в аферистів.

Чому?

Бо ТОВ «Лакі Сейлз», ТОВ «Вівере бене 2» і ПП «Електронік Солюшенс» є пов'язаними компаніями. Крутяться вони в орбіті одеського підприємця Володимира Усова і є його фірмами-прокладками для вимивання коштів із держбюджету. Усову також належить і платформа Pidruchnyk.ua. А ще він претендує на крісло керівника Державного космічного агентства України, бо випередив усіх конкурентів ка конкурсі (https://dumskaya.net/news/sozdatel-odesskoy-fabriki-3d-pechati-i-izdatelst-106029/).

Ниточки від компанії «Гутенбергз» Усова тягнуться до сумновідомого видавництва «Розумники» родини Коханів, яке монополізувало ринок ІТ-рішень для українських шкіл.

На «Розумниках» уже висять десятки кримінальних справ щодо фіктивного постачання комп'ютерного обладнання у заклади освіти. І ось тепер за оборудки з бюджетними коштами за доступ до безкоштовних е-підручників компаній Усова СБУ спільно з ДБР узялися в Миколаєві. Тривають обшуки за місцями роботи, проживання і навіть в автомобілях фігурантів справи. Вочевидь, продовження невідкладних слідчих дій незабаром слід очікувати і в Одесі. І не лише в міських департаментах освіти і науки та економічного розвитку міськради, а й в офісах компаній, які крали наші гроші на безкоштовних підручниках для школярів.