60187083277af.jpg


Олександр Терещук: Корупція вигідна усім структурам влади, щоб вчиняти безлад в Україні, розкрадаючи бюджет та розпродаючи національні багатства

Олександр Терещук, правоохоронець, повірений у «Народному Трибуналі» ГСУ, голова правління ГО «Український комітет по боротьбі з корупцією» продовжує розповідати про те, чому корупція в Україні процвітає і як з нею боротися.

Джерело: газета «СТОЛИЧНА НЕДІЛЬКА» № 5/01 -15 січня 2021 року http://stolica-ua.com/2021/01/oleksandr-tereshhuk-...

– Кому в Україні вигідно, щоб корупція процвітала і навіщо їм це потрібно?

– Корупція вигідна керівництву країни та усім структурам влади, починаючи з нижнього рівня до самого верху. Це дає можливість використовувати у особистих інтересах своє службове становище, розкрадати бюджетні гроші, матеріальні цінності, безкарно продавати природні багатства держави. Зараз взагалі хочуть продати Народну Землю, та вчиняти багато інших безладів. Сьогодні відбувається безконтрольний продаж ресурсів України, таких, як ліс, нафта, газ та корисні копалини. Усюди чиновники отримують так звані відкати за те що дають добро на злочинні угоди, які дозволяють пограбування національних багатств, що за Конституцією належать виключно українському народу. Система відкатів пронизує увесь держаний апарат та бізнес – структури. До речі влада і бізнес у нас дуже тісно пов'язані, що теж сприяє процвітанню корупції, а насправді бізнес повинен існувати окремо, а влада окремо. Європа виділяє Україні великі кошти на боротьбу з корупцією, як для державних органів, так і для громадських організацій, які декларують себе як борці з корупцією. Але всі ці кошти пропадають в невідомому напрямку. Гранти отримують тільки ті ГО, які підконтрольні владі.

– Чому роками не розкриваються резонансні вбивства, наприклад досі немає відповіді, хто віддавав накази стріляти по людях, коли загинули більшість героїв Небесної сотні?

– Скажіть, хто буде боротися з корупцією, коли кожна нова влада, що заявляє про свою готовність знищити корупцію, роздає ключові посади у правоохоронних органах, зміщуючи з них справжніх професіоналів, своїм сватам, кумам, друзям та бізнеспартнерам, які жодного відношення до цих органів ніколи не мали і не мають уяви як взагалі розкривати злочини? А справжні професіонали – стара гвардія правоохоронців, вже багато років усунені від цих ключових посад та навіть взагалі від роботи в органах. Хто буде розкривати ці злочини, коли закони постійно змінюються та протирічать не тільки Конституції, а й один одному, що визначає повний безлад і плутанину у підзаконних актах, в тому числі у тих, які регламентують роботу правоохоронців? Як відомо, всі злочини розкриваються оперативним шляхом. На сьогодні оперативна робота в країні знищена як мінімум на 50%. Якщо говорити про злочини, що були скоєні під час Майдану, то це питання до тих слідчих, що працювали над розкриттям цих злочинів. Чомусь зрізали всі дерева, що росли на місці цих подій, мабуть для того, щоб неможна було провести балістичну експертизу. Тобто влада зробила все, щоб ці злочини залишилися не розкритими.

– Що повинно змінитися у правоохоронних органах та у державі для того, щоб змінити ситуацію на краще?

– Насамперед правоохоронні органи повинні діяти виключно за законом та бути незалежними від влади. Зараз ця незалежність неможлива, оскільки працівник органів повинен бути незалежним у фінансовому плані тобто отримувати гідну зарплату. Треба прийняти ЗУ про порядок проходження служби в правоохоронних органах та ліквідувати непотрібні підрозділи. Відносно призначень на керівну посаду, наприклад, керівник СБУ повинен обиратися робітниками цього ж СБУ, а його стаж у СБУ повинен бути не менше 30–35 років. Крім того, обов'язково, щоб він пропрацював на оперативній посаді десь років 7–10 та відповідно розумів, що та як у цій структурі працює. Обратися він повинен на 7 років з віку десь 50–55 років, потім звільнятися на почесну пенсію без права обіймати аналогічні посади, тобто звільнятись у запас, або у відставку. Ця норма буде гарантувати, що ніякий президент, прем'єр-міністр або голова ВР його не зможе зняти, і цей голова СБУ зможе працювати не тільки за одного президента, що обирається на 5 років, але і за наступного. Якщо ж буде працювати система, за якою новий президент призначає своїх керівників правоохоронних органів, ніяких змін не відбудеться, бо кожен робітник буде слухати свого керівника, а керівник того, хто його на цю посаду призначив. – У вас є власний законопроєкт, про те як правильним чином реформувати наші правоохоронні органи? – Колись у першій половині 2002– 2005 роках у Комітеті з правоохоронної діяльності при ВР я презентував документ, в якому виклав свої пропозиції про те, як реформувати міліцію, але далі розмов справа не пішла. Ті реформи, що відбулися – там все поставлено, вибачте, з ніг на голову. А що до злочинів на Майдані, то спеціально зробили винуватим Беркут, хоча його бійці просто виконували накази свого керівництва. До речі там загинули і бійці цього загону, коли почалася стрілянина, хоча зараз про це не згадують. Просто одних людей натравили на інших, а справжні винуватці зараз живі, на волі та заробляють свої мільярди.

Підготував Олексій Гусак спеціально для «Недільки Столичної»

фото УНІАН