6006e35a1795d.jpg

Духовний опікун релігійної громади «Рідної Української Національної Віри» у м. Старокостянтинові, що на Хмельниччині, Віхор Кошуба розповів про те, як замовчується справжня історія України, зокрема прадавня, щоб позбавити українців їх гідності, традицій і культури, та про традиційні українські свята сонячного кола, святкуючи які людина може увійти у єдиний ритм з природою та майже зовсім перестати хворіти.

– Спочатку розкажіть трошки про себе та вашу громаду…

– Звуть мене Кошуба Віктор (Віхор) Тихонович 1950 р народження. Народився і живу Староконстантинові, закінчив тут школу. Навчався в Одесі у Педагогічному інституті на художньо-графічному факультеті. Працюю у Художній школі багато років. Ще у 2001р у Старокостянтинові було створено громаду Рідної Української Національної Віри, яку я очолюю. Рідна Українська Національна Віри базується на вченні, яке створив українець Лев Силенко, та виклав її у своєму фундаментальному творі «Мага Віра» (Могутня Віра). У ній дається розуміння Бога, яке знаходиться над людською благостю. Бо є релігії, що знаходяться у просторі невігластва, є ті, що існують у просторі пристрасті та ті, що знаходяться у просторі благості. Ще існують релігії, які , що знаходяться над людською благостю. У нашій релігії Бог не є особистістю. Він являє собою Енергію, Силу, Гравітацію, Вселенський розумом та Вселенську свідомість. Усе це має українське ім'я – Даждьбог. Наша релігія сповідує українські цінності, українську культуру і дає нам інформацію про глибинну українську історію, яку чомусь від нас ховають. Ця історія стосується ще часів шумерів, гомерів та кіммерійців, стосується трипільської культури та скифскої доби. Особливо прикро, що частину цієї історії приписують собі інші народи. А наш вчитель у своїй книзі показує документи та дослідження ізраїльських, європейських, іранських, індійських, англійських та американських науковців, які доказують, що кімери, шумери та гомери – це один і той же народ, який пішов з берегів Дніпра, та й трипільці жили у Подніпров'ї. Пам'ятаю, як в Україну приїзжав президент Греції і мене здивували його слова про те, що мовляв, ми вдячні українцям за те, що вони створили державу. Перша назва Греції була Пелазгія по назві народу, що жив по Дніпру. А сьогодні всі надбання давніх цивілізацій, що існували у Подніпров'ї присвоює собі РФ. А українські політики настільки обмежені, що вони все це ковтають, і не можуть нічого заперечити, бо в них нема для цього знань. Тому так сьогодні відбувається, що українські фільми та передачі та українська музика наше телебачення не цікавлять. Тому що українську історію та культуру вторгаються чужинці і створюють таким чином радикальний націоналізм. Не було б вторгнення, не було б і захисту. Тобто нам нав'язують ідеї про те, що ми не маємо відношення до великих історичних зрушень та процесів. Мовляв, це ми – Єрусалим, або ми – Москва великі, а ви взагалі ніхто. Та закликають нас жити за їхніми правилами.

– А яка є до цього вторгнення альтернатива з історичної точки зору?

– Але з достовірних джерел відомо, що Біблія була написана приблизно у 554 р. до Нової ери. А чому вона прийшла до Ізраїлю, тому що 2500 р до н.е. наші предки – скіфи прийшли звільняти медіан з ассірійської неволі, а за одно і полоненних євреїв. І серед них були автори Старого Заповіту Єзекілій і Едра – автори Біблії. Тобто наш народ існував задовго до створення Біблії. Я не розумію чому ми повинні узгоджувати свою історію з сусідами? Що було те було. І сьогодні ми дивимось на це по іншому. Давайте попросимо вибачення один в одного, якщо хочемо жити в мирі і дружбі. Ми не вторгаємось у ваш культурний простір, так і ви не вторгайтеся в наш! Радикальний націоналізм, це наслідки, а причину створюють вторжники, які намагаються підлаштувати нас під свої цінності.

– Тобто у цьому корінь проблеми?

– Саме так. Якщо народ не знає своєї великої давньої історії, якщо в цього народу забрали його історію та культуру, якщо йому нема чим гордитися, нічого протиставити іншим народам та культурам, то з цим народом можна робити що завгодно. Тому до влади заходять політики, за якими в першу чергу стоять гроші, а точніше швидкі гроші. Наприклад, дуже легко зруйнувати українську паперову фабрику, звільнити тисячі працівників, здати обладнання на металобрухт і за виручені гроші, закупити та завести сюди неякісний та неекологічний китайський папір. Нашу релігійну громаду, як патріотів України, ці питання дуже хвилюють. Крім того, у Конституції чітко записано, що церква відділена від держави. А якщо це так, то чому чиновники, особливо дрібні по регіонах ведуть за собою на кожне свято цілу зграю попів, принижуючи людей, що сповідують інші релігії. До речі, навіщо ці попи потрібні, наприклад біля пам'ятнику Лесі Українки, яка казала, що церква- це тюрма, де людина ніколи не буде вільною. Україна світська держава,то хай буде світською по справжньому. В європейських країнах чиновники не водять за собою священників. Ну якщо це релігійне свято, то нехай собі святкують. А ось нещодавно я бачив, як у Києві у самому центрі на Великій Житомирській та Контрактовій площі виставили іудейські менори. Вони могли їх виставити на території синагоги, а не у центрі столиці України! Це ж провокація, щоб показати, що як націоналісти почнуть ці менори ламати й трощити, і хай світ побачить які вони нехороші! І один активіст так і зробив, бо його все ж таки спровокували. Ми за те, щоб Україна була світською державою.

– А як подібні проблеми вирішують у світі?

– Наприклад, уся Англія знаходиться під опікою своєї королеви, і не має значення протестанти це чи католики. Зараз там відроджується їхня давня дохристиянська національна релігія друїдів, і офіційним указом у цій державі затверджено, що друїди у свої релігійні свята мають право мати вихідні, де б цей друїд не працював, чи в поліції чи в школі, в державній установі, чи у приватній.

– Повернемося до історії України. Чи існувала в Україні ведична культура та що робить її спорідненою з ведичною культурою Індії?

– Саме так існувала. І за даними, зокрема, індійських вчених усна ведична традиція була принесена в до Індії з нашого регіону, та записана декілька тисячоліть тому, як ведичні писання. Тому санскрит є прадавня мовою, від якої походять всі мови всіх народів індоєвропейської раси. У книзі нашого вчителя «Мага Віра» це чітко прописано, з наведенням досліджень науковців різних народів, що беззаперечно доказують, що це так. Справа в тому, що історія сьогодні трактується невірно. На совісті історичної науки помилка, яку варто виправити бо найдавніша історія не єгипетська і навіть не шумерська, а Мізинська, яка сягає 20- 40 тисяч років до н.е. Докази існування якої віднайдені археологами на Чернігівщині у с. Мізин. Перший меандр в світі був там намальованій 20 тис років до н.е. Хоча нам кажуть, що цей орнамент походить з Греції, насправді це символ галактики. Доказів існування подібної культури у такий давній час ще десь на планеті Земля не знайдено.

– Що нам треба робити, щоб відродити давні традиції та обряди?

– По перше, потрібно дивитися на нашу історію і культуру нашими очима і аж ніяк не зважати на те,що про нас хтось якось не так подумав. Різдво, наприклад наступає в ніч з 21 на 22 грудня. Сонечко починає вставати. Але якщо люди не знають, про це, то це свято їм байдуже. Складається враження, що наш народ навмисно відірвали від природи. Тим хто святкував Різдво хотілося допомогти молодому народженому сонцю. В душі вони глибоко хвилювались у ці дні. За місяць до Різдва сонця створювали образ захисника Калиту для охорони і захисту молодого сонця. І якщо просвітництво буде діяти у цьому плані, то безумовно люди зможуть увійти у єдиний ритм з природою. Ми уже 19 років живемо в такому ритмі. Хіба можна жити без дерев, квітів, трав без води, повітря, світла? Виникає питанні: кого ми повинні дякувати за наше життя і славити? Ми сповідуємо Рідну Українську Національну Віру, дотримуємось традицій та живемо у єдиному ритмі з природою. До речі на цей ковід-19 у нашій громаді не перехворіла жодна людина. Більшість наших свят пов'язана з сонячними циклами. Коляда та Різдво, коли сонце починає підійматись, веснянки, жайворонкова неділя, Великдень, коли відбувається перемога світла на темрявою, Купала, коли ніч найкоротша, дні Врожаю, Обжинки – свято останнього снопа, далі знову Коляда і Різдво. Це сонячне коло.

– А що таке Різдво у вашому розумінні?

– Це свято народження та відродження сонця, так його розуміли у дохристиянській традиції. Предки наші казали «Свар, а мріті! Свар, руд бгу», що означає «Сонце не вмирай! Сонце, роди Буття!». Уже 22 грудня день починає збільшувався. Сонечко народжується та розвивається, іде час до весни, до посіву, а далі до вражаю. Тобто Різдво це народження. Обов'язково на Святвечір має бути Дідух, 12 пісних страв, співаються колядки.

Україні потрібен мудрий освічений провідник. Нас усі роки Незалежності намагаються до когось приписати. Я розумію, що таке державні інтереси та є речі, якими торгувати не можна – мова, культура, територія, природні ресурси, земля. Слава Україні!

Підготував Олексій Гусак спеціально для «Столичної Недільки»

Джерело: газета «СТОЛИЧНА НЕДІЛЬКА» №5/01 -15 січня 2021 року: http://stolica-ua.com/2021/01/vihor-koshuba-yakshh...