Щоб призначити кандидата у СБУ на посаду середнього рівня, він має пройти процедуру ретельної перевірки, яка триває 2-3 місяці. Ще раз: 2-3 місяці триває перевірка для службовця середнього рівня. Як за цих умов перевіряли Сергія Семочка? Нє, от серйозно, є спеціальні фахові люди у спецслужбах. Вони отримують чималі гроші за свою роботу. І ці люди щось перевіряли у Семочка перед призначенням Першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки України. Ви уявляєте ступінь піздєца у структурі розвідки України, коли чувак, оточений ріднею із свіжими російськими паспортами легко проходить цю кількамісячну перевірку?


Зверніть увагу – усі збудилися на новенькі російські паспорти, але три маєтки і дорогезні позашляховики? Ви уявляєте глибину дна у СБУ і розвідці, якщо це не стало перепоною? А до цього ж Семочко не у космосі на орбіті літав – він був начальником СБУ у Києві! Кажуть, що голова СБУ, Грицак, останнім часом посварився із Семочком. Саме цей конфлікт став причиною переводу Семочка у розвідку, щоб трохи далі від корита, але все одно на підвищення. Але у СБУ нікому у голову не прийшло дати хід інформації про маєтки Семочка.


А ви думаєте, що ніхто не знав про тиск на постачальників розчину для діалізу з боку Семочка? Еге ж, він хотів свою долю. Але у цей час без діалізу вмирали люди. Вони бігали по усіх кабінетах, розуміючи, що їх чекає страшна смерть, якщо двічі на день не пройдуть процедуру. Вони вже тоді кричали про страшні наслідки війни Семочка за свою долю від постачальників. То чому ж мовчали у СБУ? Маю відповідь.


Маєтки, круті тачки, які навіть утримати за зарплатню Семочка не можна, а не те що купити, — це звичайний атрибут українського держслужбовця, це його прапор і герб. Саме тому буксують справи про незаконне збагачення. Бо накрадені мільйони доларів — це маркер, мітка «свій-чужий». Ця мітка проявляється на усіх стоянках під прокуратурами і управліннями СБУ у Києві і обласних центрах. Семочко – не виключення, а правило виживання у системі і успішного кар'єрного руху.


До речі, фігуранти попередніх справ про незаконне збагачення, прокурор Кулик і СБУшник Павло Демчина, після звинувачень на свою адресу, перевдяглися у військовий однострій. Прямо у столиці, не виїжджаючи за її межі далі Козина, вони виходять у камуфляжі. Чекаю, що незабаром на телеканалах країни з'явиться експерт Семочко. Може ще каску вдягне і буде «коментувати» НАБУ, журналістів, усіх, хто викрив таємні статки і паспорти.

Якщо ви ще не дивились розлідування, яке оприлюднила наша команда — обов'язково подивіться — це розслідування року. Я не перебільшую.